SATTVA Duinkerken 62, 3771CZ, Barneveld +31 (0)6 - 54 94 5208 info@sattvapraktijk.nl https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png
SATTVA
Functie van de pijnappelklier en hoe kan je deze opschonen?
2021-06-24 18:53:01 SATTVA https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png www.sattvapraktijk.nl

10 medicinale planten uit de natuur

dinsdag 1 juni 2021
10 medicinale planten uit de natuur

Steeds meer mensen willen gezonder leven en kiezen ervoor om bijvoorbeeld biologisch te eten. Ook zijn velen afkerig van het gebruik van medicijnen in verband met alle chemische toevoegingen. De natuur echter biedt vele planten die goed zijn voor diverse kwalen die je in het wild kunt plukken. Het heet dan wel onkruid maar je zult verbaasd zijn over waar ze allemaal goed voor zijn.
Let op; pluk geen kruiden langs de kant van de weg, vanwege de giftige uitlaatgassen maar het liefst in een schoon stuk natuur. Afgeraden wordt deze kruiden te gebruiken bij baby's, zwangeren en mensen met medicijngebruik vanwege mogelijke interacties. Wil je er meer van af weten volg dan één van de vele kruidencursussen die er in Nederland gegeven worden. Op de website www.dailygreenspiration.nl vind je nog veel meer informatie waar je bijvoorbeeld een wildplukdag kunt volgen over heel Nederland of waar je een online kruidencursus kunt volgen. Hierbij een korte introductie van een aantal bekende planten die je makkelijk kunt vinden in de natuur. Vaak kunnen ze ook gebruikt worden in allerlei gerechten of voor cosmetisch toepassingen. Ik heb mij hier beperkt tot hun medicianale werking.

1. Hondsdraf
De geneeskrachtige eigenschappen van hondsdraf helpen tegen chronische hoest en koorts. Het wordt gebruikt bij slijmvliesontstekingen in keel, oren en neus. Verder helpt het bij bronchitis, voorhoofdsholteontsteking en acute keelaandoeningen. Hondsdraf blijkt ook effectief bij spijsverteringsproblemen en maagontstekingen.


2. Heermoes
Omdat heermoes zeer rijk is aan silicium en andere minerale zouten en organische zuren verhoogt het de weerstand. Het helpt bij reuma, artrose, gezwollen benen (lymfeoedeem), urineweg- en nierziekten en luchtwegaandoeningen. Het bevordert bij uitwendig gebruik de genezing van breuken en kneuzingen.


3. Witte dovenetel
Witte dovenetel wordt gebruikt om typische vrouwenkwalen te behandelen. Het verlicht menstruatiepijnen. Het helpt tegen bronchiale slijmvliesontstekingen, diarree, leveraandoeningen, jicht en urineblaasontsteking. Verder kan het afkooksel van de bloeitoppen gebruikt worden tegen aambeien en spataderen.


4. Hop
Hop bevordert de spijsvertering en heeft een kalmerende werking bij slaapproblemen. Het helpt om angstgevoelens te bestrijden en nerveuze spanningen te verlichten. Bij extern gebruik is het een goed middel tegen zweren en huidirritaties.


5. Sint-Janskruid
Het wordt gebruikt als medicijn tegen depressies en is pijnstillend (bv. gordelroos), krampwerend, verdovend, wondhelend en bevordert de afscheiding van gal. Masseer bij zenuwpijn, kramp en reuma de plek met olie in. Bij inwendig gebruik vermindert het maagontstekingen en maagzweren.


6. Vlierbloesem
De bladeren kunnen tot een kalmerende en verfrissende zalf worden verwerkt om wonden, zwellingen, kloofjes en blauwe plekken te verzorgen.
De bloemen hebben urinedrijvende en licht laxerende eigenschappen. Ze verlichten reumatische pijnen en verlagen koorts. Als kruidenthee helpt het tegen hoest, verkoudheid, bronchitis, oorontstekingen, griep, allergie en artritis.


7. Madeliefje
De geneeskrachtige eigenschappen van het madeliefje hebben een versterkende, zuiverende en slijmoplossende werking. Uitwendig geneest het wonden, huidontstekingen en blauwe plekken.


8. Paardenbloem
Paardenbloem verbetert de spijsvertering, drijft gifstoffen af en verhoogt de weerstand. De bittere bestanddelen stimuleren de galafscheiding en draineren zo lever en galblaas.


9. Rode klaver
Rode klaver werkt slijmoplossend. Het is effectief tegen acne, eczeem en psoriasis. Een aftreksel van de gedroogde bloemen is een probaat slaapmiddel. Uitwendig kan het gebruikt worden bij wonden en brandwonden.


10. Goudsbloem
Een oogspoeling met goudsbloem verkwikt vermoeide of branderige ogen. Bij inwendig gebruik kalmeert het de darmen. Het bevordert transpiratie en reinigt het organisme. Het vermindert verder blauwe plekken en jeuk door schimmelinfecties.