Sattva Duinkerken 62, 3771CZ, Barneveld +31 (0)6 - 54 94 5208 info@sattvapraktijk.nl https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png
Sattva
Lees wat een detoxkuur inhoudt, de redenen waarom je zou kiezen voor een detoxkuur en wat de effecten zijn.
2018-06-04 17:55:44 Sattva https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png www.sattvapraktijk.nl

Mijn detoxkuur

zondag 1 april 2018
Mijn detoxkuur

Aangezien ik de laatste maanden vaak een gebrek aan energie had, dacht ik dat ik er wel goed aan zou doen eens een reinigingskuur te doen. Ik liet dit uittesten bij een collega en inderdaad bleek het goed te zijn eens een grote schoonmaak te houden voor mijn darmen. Dus ben ik de afgelopen tijd bezig geweest met een darmdetox-kuur. Dat wil zeggen dat ik eerst 3 dagen moest afbouwen, daarna 3 dagen de detoxkuur moest doen en tenslotte weer 3 dagen moest opbouwen. Maar om het goed te doen wou ik dit ook ondersteunen met darmspoelingen. Ik kende een cliënt Merel van der Wuerf die darmspoelingen gaf. Ik belde haar of ik bij haar terecht kon en we maakten 2 afspraken voor een darmspoeling. Zie verderop in deze nieuwsbrief haar verhaal over haar praktijk.

Zij stuurde mij een vragenlijst om te weten wat mijn eet- en drinkgewoonten zijn en wat voor gezondheidsklachten ik heb of heb gehad. Ik wist dat mijn voedingspatroon niet ‘je van het’ was, dus er waren wel wat verbeterpuntjes. Ik heb overdag tussendoor de gewoonte te snacken maar ook als ik ’s avonds laat thuiskom heb ik de neiging nogal te snaaien, wat natuurlijk helemaal niet goed is voor de darmen, die juist tot rust moeten komen. Ook koolhydraten wil ik meer schrappen uit mijn voeding, zeker de snelle suikers.

Het afbouwen beviel mij prima. Ik mocht veel groenten en fruit was ook toegestaan. Verder mocht ik plantaardige eiwitten zoals noten en sojaproducten. Meelproducten moest ik vermijden maar zilvervliesrijst of quinoa mocht wel. Ik mocht ook geen dierlijke eiwitten, wel een beetje biogarde. Verder mocht ik ook geen peulvruchten zoals bruine bonen en linzen. Sappen, smoothies en soepen waren wel toegestaan.’s Ochtends at ik biogarde met wat nootjes en blauwe bessen, lijnzaadolie en lecitinekorrels.

Overdag maakte ik veel smoothies van groenten zoals bleekselderij, bietjes, een appeltje, wortels, gember, spinazie etc.  Daarbij had ik wel behoefte aan een bite. Nootjes met olijven van de Lidl is een echte aanrader, deze smaken een beetje hartig. ’s Avonds nam ik dan vaak een soepje. De eerste 3 dagen waren geen probleem.

Daarna de detoxkuur die volledig bestaat uit zakjes waar een shake van gemaakt moet worden met water. Dit smaakte wel een beetje weeïg, dus daar had ik snel genoeg van. Maar gelukkig mocht ik hier toch ook een sapje aan toevoegen. Ik had nog vlierbessap en dat maakte het wat frisser. Of ik voegde er wat wortelsap of bleekselderij aan toe, dan smaakte het prima.

Ik had verder geen last van een hongergevoel, dus dat viel reuze mee. Wel had ik af en toe wat last van lichte hoofdpijn, een bekend verschijnsel, een teken dat er afvalstoffen vrijkomen. Maar zodra ik weer gewoon wat water had gedronken, had ik hier geen last meer van.  De bedoeling is dat tijdens de detoxkuur een biofilm uit de darmen wordt losgelaten. Zie het volgende filmpje: www.darmdetox.nl.

Op mijn 3e dag van mijn detoxkuur ga ik naar Merel voor de 1ste darmspoeling en een lymfedrainage. De ontvangst was heel prettig. Merel stelde me heel gauw op mijn gemak. Ze heeft een sfeervolle praktijkruimte die fris, verzorgd en huiselijk is. Voor de behandeling spraken we nog even e.e.a. door n.a.v. mijn intakeformulieren die ik had ingevuld. De behandeling was heel discreet en ik had geen enkel gevoel van gêne.

De Colon-Hydromat zorgt ervoor dat de behandeling reukloos en hygiënisch verloopt. Bij de hoge darmspoeling lig ik op een verwarmde behandeltafel, toegedekt met een zachte deken. Liggend op de linkerzij, wordt er een canule in de endeldarm (anus) gebracht. Dit is pijnloos en duurt enkele seconden waarna ik mij  weer op de rug mag draaien. Deze canule wordt met een dunne en een dikke plastic slang aangesloten op de Colon-Hydromat. Via de dunne slang loopt warm, gezuiverd water naar de darm. Via de dikke slang verlaat het water met afvalstoffen weer het lichaam. Door het afwisselend in- en uitlopen van water wordt de natuurlijke peristaltiek van de darm versterkt, wat nog bevorderd wordt door een buikmassage. Deze behandeling duurt 45 minuten. Aan het einde van de darmspoeling voegt Merel probiotica toe zodat er ook meteen nieuwe darmflora wordt opgebouwd.

Tenslotte krijg ik nog een drankje Greens. Per schepje bevat dit wel 5 porties groenten en fruit, vezels voor een goede darmwerking, chlorella en spirulina voor de afvoer van afvalstoffen en groene thee-extract voor het behoud van een gezond gewicht. 

Vanaf de 7e dag mag ik weer gaan opbouwen. D.w.z. dat ik weer over mag gaan op verse groenten, sapjes, soep en wat biogarde met nootjes. Mijn ontlasting is in de loop van de dagen zwart geworden, een teken dat oude faeces het lichaam verlaten. Op de 8ste dag ga ik weer naar Merel voor de 2e darmspoeling. Merel legt ook uit – zoals ik al wist – dat de darmen nauw verbonden zijn met de hersenen en met het verwerken van emoties. Ik had als thema voor deze kuur ‘loslaten van oude shit’ genomen. Ik heb behoefte nieuwe stappen te zetten in mijn leven en wil oude patronen opruimen.

Tijdens deze spoeling is ook weer duidelijk te zien dat er nog meer biofilm wordt losgelaten. Na afloop krijg ik nog een drankje met hierin veel verschillende mineralen.

Al met al viel de kuur vreselijk mee, mede dankzij de professionele begeleiding van Merel.

Heb gedurende deze dagen geen honger gehad en ben 3 kilo afgevallen. Het is zeker voor herhaling vatbaar. Ik voelde mij na afloop fit en opgeschoond. Ik ben nu ook meer gemotiveerd mijn eetpatroon te veranderen en gezonder te gaan eten. Het voorjaar mag voor mij beginnen!