Sattva Duinkerken 62, 3771CZ, Barneveld +31 (0)6 - 54 94 5208 info@sattvapraktijk.nl https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png
Sattva
Als je volledig leeft in het moment, maak je je geen zorgen over de toekomst of het verleden. Je kunt ook meer genieten van het leven en blijft gezonder.
2018-09-03 16:07:41 Sattva https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png www.sattvapraktijk.nl

Leven in het hier en nu

maandag 3 september 2018
Leven in het hier en nu

Leven in het hier en nu is tegenwoordig nogal een kunstje. Er zijn zoveel dingen die onze aandacht vragen dat het vaak heel lastig is onze aandacht in het moment te houden. Onze gedachten dwalen vaak af naar wat vroeger gebeurt is of naar de toekomst. Maar het verleden is geweest en de toekomst moet nog komen, dus dan leef je eigenlijk in een illusie. 

En als je meer in het moment kunt leven, ervaar je minder stress, heb je vaak minder fysieke klachten en ben dus gezonder. Je bent meer geworteld in het moment. Natuurlijk is het oké om plannen te maken voor de toekomst, alleen gaat het erom dat je daar dan niet een hele dag over zit te malen - van 'O, ik moet dit nog doen en dat...!' Maak daarom een lijstje wat je nog moet doen en laat het dan los. Wees dan alleen bezig met wat je op DAT moment moet doen. 

Piekeren over het verleden heeft ook geen zin, want wat gebeurt is, is gebeurt, daar kan je niets meer aan veranderen. Wel kan je natuurlijk van je fouten leren en proberen de volgende keer bijvoorbeeld beter voorbereid te zijn. Maar verder zul je moeten accepteren wat er in het verleden gebeurt is. 

Je kunt alleen iets veranderen aan het huidige moment. En hoe meer je in het hier en nu leeft, hoe meer je ook het gevoel hebt dat je echt leeft. Je geniet meer van de dingen want je bent je meer bewust van al je zintuigen. Je ervaart de dingen meer aan den lijfe i.p.v. in je hoofd. Wat mij heel erg helpt is tussen mijn bezigheden even een minuutje te gaan zitten met mijn ogen dicht. Het contact voelen met de stoel waarop ik zit, mij bewust zijn van mijn ademhaling en even nergens aan denken, al is het maar voor 1 minuut. Vaak maak ik er dan 5 minuten van, want ik voel dan dat ik dat echt nodig heb. Of ik ga zelfs even op de grond liggen, waardoor ik mij nog beter kan ontspannen. Of ik ga tussen mijn administratieve bezigheden even op een lekker muziekje staan swingen om even uit mijn hoofd te komen. Zo zal je voor jezelf altijd iets kunnen bedenken om weer even te landen in je lijf en in contact te komen met het hier en nu.

Wil je nog meer tips dan kan je die vinden op de site van Happy with Yoga. Lees meer >