SATTVA Duinkerken 62, 3771CZ, Barneveld +31 (0)6 - 54 94 5208 info@lifecoach-massage.nl https://www.lifecoach-massage.nl/_db/style/logo.png
SATTVA
10 Recepten van Jasper Alblas voor heerlijke feestdagen. Maak ze snel en makkelijk.
2018-11-23 09:48:19 SATTVA https://www.lifecoach-massage.nl/_db/style/logo.png www.lifecoach-massage.nl

10 Gezonde en lekkere tussendoortjes voor de feestdagen!

vrijdag 23 november 2018
10 Gezonde en lekkere tussendoortjes voor de feestdagen!

 

De 10 gezonde tussendoortjes

Hieronder een overzicht van de 10 gezonde snacks en tussendoortjes die mij en veel van de lezers van Jasperalblas.nl hebben geholpen aan een betere gezondheid.

Snack 1: Rosbief-komkommerrolletjes

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 100 g rosbief
  • 1⁄3 komkommer
  • Peper en zeezout

Bereidingswijze:

  1. Was de komkommer en snijd deze in dunne reepjes.
  2. Verdeel de reepjes in pakketjes van vier en wikkel één plakje rosbief om één pakketje komkommer.
  3. Bestrooi de rolletjes naar smaak met peper en zeezout.

Tips:

  • Vervang de rosbief door gekookte kipfilet, gerookte zalm of ham.
  • Vervang de komkommer door augurken.

Snack 2: Gebakken bananenstukjes

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 1 overrijpe banaan
  • 1 tl kaneel
  • ¼ tl nootmuskaat
  • kokosrasp
  • kokosolie

Bereidingswijze:

  1. Maak een mengsel van kaneel en nootmuskaat.
  2. Snijd de geschilde banaan in stukjes.
  3. Verwarm wat kokosolie in een koekenpan.
  4. Leg de bananenstukjes in de pan en bak ze 2 à 3 minuten aan beide kanten.
  5. Het mengsel van kaneel en nootmuskaat over de bananenstukjes strooien.
  6. Bij iedere laatste minuut van het bakken aan één zijde: de bananenstukjes uit de pan halen en er kokosrasp overheen strooien.

Tip:

  • Kruid de stukjes gebakken banaan ook eens met koekkruiden.

Snack 3: Augurk met kipfilet

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 2 augurken
  • 2 plakjes kipfilet

Bereidingswijze:

  1. Snijd de uiteinden van de augurken en rol ze in de plakjes kipfilet. Zet de kipfilet vast door er een satéprikker in te prikken.

Tip:

  • Voeg een zilveruitje toe.

Snack 4: Avocado met kokos

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • ½ avocado
  • 1/2 limoen
  • 1 el kokosrasp

Bereidingswijze:

  1. Schil de halve avocado en snijd deze in stukjes.
  2. Knijp de limoen uit over de avocado.
  3. Strooi de kokosrasp er overheen.

Snack 5: Frambozen-yoghurt-ijs

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 75 g Griekse yoghurt
  • 60 g frambozen (bevroren)
  • 2 tl kaneel
  • 1 tl honing
  • Om dit recept te maken heb je een ijsvormpje nodig.

Bereidingswijze:

  1. Mix de Griekse yoghurt, bevroren frambozen, kaneel en honing op lage stand in de blender, tot er een stijf geheel ontstaat.
  2. Giet dit in een ijsvormpje, steek er een stokje in en laat het drie uur in de vriezer hard worden.
  3. Haal het ijsje uit het vormpje.

Tip:

  • Heb je geen vormpjes in huis? Doe het ijs dan in een bakje en zet het maximaal twee uur in de vriezer. Je kunt het daarna oplepelen.

Snack 6: Zoete-aardappel-courgettekoekjes

Benodigdheden voor 2 snackmomenten:

  • 2 grote, zoete aardappelen
  • ½ courgette
  • olijfolie extra-vergine
  • peper en zeezout
  • basilicum
  • tijm

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 200 graden.
  2. Schil de zoete aardappelen en was ze goed af.
  3. Rasp de aardappelen in een kom.
  4. Rasp de gewassen courgette in een andere kom en druk de rasp droog met een theedoek. Doe de aardappelrasp en courgetterasp bij elkaar en voeg peper en zeezout naar smaak toe.
  5. Maak kleine cilinders van het mengsel en leg ze op een beklede bakplaat.
  6. Besprenkel met olijfolie en bestrooi met basilicum en tijm.
  7. Bak de aardappel-courgettekoekjes in ongeveer 30 minuten goudbruin; draai ze tussentijds na 15 minuten om.

Tips:

  • Varieer met groenten, zoals broccoli, bloemkool, spinazie, zuurkool enz.
  • Bewaar de helft in de koelkast en eet koud op een ander moment.

Snack 7: Chocolade power-reep

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 50 g dadels
  • 50 g gedroogde vijgen
  • 30 g geraspte kokos
  • 70 g gemengde noten
  • 1 reep chocolade van 85% cacao
  • Cakeblik en ovenfolie

Bereidingswijze:

  1. Hak de dadels, vijgen en noten fijn en meng deze samen met de geraspte kokos goed door elkaar. Maak gebruik van een keukenmachine of staafmixer om er een kleverig beslag van te maken.
  2. Doe ovenfolie in een ondiep cakeblik en druk het kleverige beslag daarin plat.
  3. Verwarm de chocolade au bain marie* tot ze gesmolten is, en het giet dit over de reep in het cakeblik.
  4. Zet het cakeblik voor 2 uur in de koelkast. Snijd daarna de reep in 4 kleinere reepjes.

*Au bain marie: verwarm een pan met water (niet laten koken). Plaats bovenop de pan een hittebestendige schaal, of zet een kleiner plannetje in de grotere pan met het hete water. Breek de chocolade in stukjes en doe deze in de schaal of het pannetje. Roer de chocola regelmatig door tot ze volledig gesmolten is

Tip:

  • Bestrooi de reep voordat deze de koelkast ingaat met wat extra geraspte kokos.

Snack 8: Banaan-kokoskoekjes

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 1 banaan
  • 1 scharrelei
  • 2 el geraspte kokos
  • 1 tl cacaopoeder
  • 1 tl honing
  • 1 el walnoten
  • 1 snufje kaneel
  • Handje rozijnen

Bereidingswijze:

  1. Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius.
  2. Mix de banaan, 1 eetlepel geraspte kokos, de cacaopoeder, het ei, de honing en de kaneel met de staafmixer tot een beslag.
  3. Hak de walnoten in kleine stukjes en meng deze, samen met de rozijnen, met een spatel er doorheen.
  4. Bekleed een bakplaat met bakpapier en verdeel het beslag met een eetlepel in hoopjes over de bakplaat.
  5. Bak 30 minuten in de voorverwarmde oven. Bestrooi de koekjes na afloop met 1 eetlepel geraspte kokos.

Tip:

  • Serveer met een lekker kopje zwarte koffie, of cappuccino met amandelmelk.

Snack 9: Post-workout-milkshake

Benodigdheden voor 1 persoon:

  • 100 ml ijskoud water
  • 150 ml kokosmelk
  • 6 paranoten (eventueel geweekt)
  • 2 handjes vol frambozen (bevroren)
  • 2 el eiwitpoeder

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en mix ze tot een glad geheel.

Tip:

  • De paranoten kun je vervangen door walnoten, pecannoten of hazelnoten.

Snack 10: Cranberrie-energiebal

Maak 8 balletjes. Eet er 2 per snackmoment.

Benodigdheden voor 8 balletjes:

  • 40 g havermout
  • 1 el rauwe honing
  • 120 g gedroogde cranberries
  • 100 g notenpasta   (zie pagina 163 voor het recept)
  • 80 g amandelen
  • 1 el lijnzaad
  • 1 el kaneel

Bereidingswijze:

  1. Doe alle ingrediënten in de blender en mix tot een egale massa.
  2. Rol van het beslag 8 balletjes en laat die opstijven in de koelkast.

Lees meer>