Sattva Duinkerken 62, 3771CZ, Barneveld +31 (0)6 - 54 94 5208 info@sattvapraktijk.nl https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png
Sattva
Laat je testen op een tekort aan vitamines en mineralen door een collega van mij Rita Paauw.
2019-01-01 21:13:32 Sattva https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png www.sattvapraktijk.nl

Heb jij een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen?

dinsdag 1 januari 2019
Heb jij een tekort aan bepaalde vitamines en mineralen?

Altijd al willen weten of u een tekort heeft aan bepaalde vitamines en mineralen?

Laat je dan testen door een collega van mij, Rita Paauw. Op zaterdag 19 januari in Barneveld en 26 januari in Utrecht, heb je de kans om bij Sattvapraktijk, jezelf tegen een speciale actieprijs € 20,-  te laten testen of je extra vitamines of mineralen nodig hebt.

Slik je al vitamines, dan wordt getest of deze bij je passen en of je deze of eventueel andere aanvulling nodig hebt.

Je kunt ook vitamines slikken die (orgaan)stress geven en dan zal het lichaam deze weer uitscheiden.

Door deze unieke testmethode geeft het lichaam aan of het bepaalde stoffen tekort komt f dat ze verstorend werken.

Veel mensen schijnen  een ernstig vitamine D tekort te hebben. Dit kan o.a. leiden tot depressie, kanker, hart- en vaatziekten, diabetestype 2 en een slecht immuunsysteem (griep, verkoudheid etc.).  Daarom kun je als aanvulling op de test ook speciaal jouw vitamine D status laten bepalen d.m.v. een bloedonderzoek. De uitslag is bekend na 15 minuten.

Normaal kost dit € 39,95 maar op deze dag in combinatie met het vitamine/mineralen-onderzoek betaal je hiervoor slechts € 20,- Reserveer dus snel als je van deze actie gebruik wilt maken want vol=vol!!!!

 

Dit zijn de belangrijkste vitamines en mineralen  

Vitamine A

Vitamine A wordt ook wel retinol genoemd. Je kunt vitamine A vinden in dierlijke producten als: vlees, zuivelproducten, vis en eidooiers.

In plantaardige producten bevindt zich bètacaroteen. Deze stof bevindt zich in groenten en fruit zoals: wortel, bloemkool, spitskool, sinaasappel, mandarijn en  banaan. Maar ons lichaam kan bètacaroteen slecht omzetten in vitamine A dus zal het aandeel van vitamine A hier maar laag zijn.

Vitamine A is goed voor haar en ogen, zoals nachtblindheid. Het afweer- en immuunsysteem blijft ook goed werken door vitamine A, zodat iemand niet ziek wordt.

De bovengrens voor volwassen ligt op ongeveer 15000 IE/IU vitamine A per dag. Een teveel aan vitamine A kan vergiftiging veroorzaken.

Het is mogelijk om vitamine A te slikken wanneer je geen orgaanvlees eet. Een supplement als levertraan kan je van dit tekort af helpen.

Vitamine B

Deze vitamines spelen ook een belangrijke rol bij het metabolisme. Vitamine B1, B2, B3 en B5 zijn de belangrijke schakels van het metabolisme. VitamineB9 en B12 zijn dan weer betrokken bij de aanmaak en onderhoud van het DNA.

Een tekort aan vitamine B1 veroorzaakt onder andere het syndroom van Wernicke en Korsakov, beide zijn hersenziekten. Bij deze ziekte sterven hersencellen af en wordt het geheugen beschadigd. 

Verder bleek in een studie dat vrouwen met het hoogste gehalte vitamine B9, 45% minder kans op een hartaanval hadden. Soortgelijke percentages gelden ook voor vitamine B6.

Vitamine B6

Vitamine B6 bevindt zich vooral in voeding als vlees, eieren, vis, groente, melkproducten en graanproducten. 

Vitamine B6 is belangrijk voor de stofwisseling. Het gaat hier met name om de afbraak en opbouw van aminozuren. Eiwitten zijn opgebouwd uit aminozuren. Vitamine B6 reguleert de werking van bepaalde hormonen en is hierdoor belangrijk bij de groei, het zenuwstelsel, de bloedaanmaak en een goede werking van het immuunsysteem. 

Vitamine B12

Deze vitamine zit vooral in dierlijke producten zoals melkproducten, vlees, vleeswaren, vis en eieren.

Vitamine B12 is nodig voor de aanmaak van de rode bloedcellen en voor een goede werking van het zenuwstelsel.

Een tekort aan vitamine B12 gebeurt vooral wanneer je geen dierlijke producten eet, zoals veganisten.  Een tekort aan vitamine B12 kan leiden tot een vorm van bloedarmoede. Dit kan vervolgens weer leiden tot neurologische gevolgen, zoals tintelingen in de vingers, coördinatiestoornissen en spierzwakte in de benen.

Daarnaast toont  onderzoek steeds meer aan dat verschillende ingrediënten uit een standaard multivitamine supplement, met vooral vitamine B6, B12, B9 en vitamine D belangrijke vitamines zijn in het voorkomen van hartziekten, kanker en andere chronische ziekten.

Vooral een vitamine B-complex met onder meer B1, B2, B3, B5, B6, B9 en B12 schijnt de kans op een hartaanval met bijna de helft te verminderen.

Vitamine C

Dit is de bekendste vitamine onder de vitamines.

Vitamine C is nodig voor de aanmaak van neurotransmitters en voor het energiemetabolisme. Het beste is om een dosis te nemen tussen de 200 à 400 mg per dag. En een leuk weetje voor de rokers: bij jullie mag de dagelijkse dosis vitamine C het dubbele zijn;)

Vitamine D

Heel veel mensen hebben een groot tekort aan vitamine D. Vitamine D wordt via zonlicht in de huid aangemaakt.

Vitamine D staat bekend om het voorkomen van rachitis; scheefgroei van de beenderen.

De laatste decennia hebben wetenschappers ontdekt dat vitamine D niet alleen een belangrijke rol speelt bij de opbouw van botten maar ook een belangrijke invloed heeft op het immuunsysteem en een rol speelt bij kanker, hart- en vaatziekten,  diabetes en Multiple Sclerose (MS). Daarnaast kan een te lage hoeveelheid vitamine D een rol spelen bij het ontstaan van een depressie.

Ideaal is dat het vitamine D gehalte in het bloed tussen de 30 en 60 ng/ml ligt. Bij zonnige landen ligt de hoeveelheid vitamine D tussen de 50 en 90 ng/ml. Dat zou ook kunnen verklaren waarom hart- en vaatziekten minder voorkomen bij landen rond de middellandse zee.

Slik per dag ongeveer 5000 IE (internationale eenheden) om geen vitamine D tekort te krijgen. Dat komt overeen met 125 microgram per dag. Vaak wordt vitamine D in doseringen van 600 IE verkocht. Dus zoek even door zodat je de juiste vitamine D supplement kan kopen.

Vitamine E

Er bestaan  minstens 8 soorten vitamine E. Als iemand dagelijks een hoge vitamine E slikt, dan raken de receptoren in de darm die verschillende E-vitamines opnemen verzadigd met maar één soort vitamine E. Hierdoor krijg je minder E-vitamines binnen.

Volgens gezondheidsgoeroes blijkt vitamine E een geweldig antioxidant te zijn en dat het ontzettend goed is voor hart- en bloedvaten.

Uit grote onderzoeken blijkt echter dat vitamine E, de vitamine die door alle gezondheidsgoeroes de hemel in wordt geprezen, weinig tot geen effect heeft. Studies die wel aantonen dat vitamine E het risico op hart- en vaatziekten vermindert, zijn vaak kleine en slecht uitgevoerde studies die verschenen zijn in mindere wetenschappelijke tijdschriften. 

Vitamine K2

De meeste mensen hebben nog nooit van deze vitamine gehoord. Deze vitamine komt weinig voor in het westerse dieet en krijgt daarom maar weinig aandacht. Toch speelt deze stof een belangrijke rol bij vele aspecten van de gezondheid.

Er zijn twee soorten vitamine K: vitamine K1 en vitamine K2. Vitamine K1 wordt vooral gevonden in plantaardig voeding zoals bladgroen. Vitamine K2 wordt daarentegen vooral gevonden in dierlijk voedsel zoals kaas, eieren en vlees. Vooral vitamine K2 is belangrijk bij verschillende processen. K2 helpt bij het calciummetabolisme. Wanneer calcium niet goed opgenomen wordt kan het neerslaan in de slagaderen, wat leidt tot slagaderverkalking en dat verhoogd sterk de kans op hart- en vaatziekten. Om deze reden helpt vitamine K2 slagaderverkalking en hartaanvallen te voorkomen.

Zowel vitamine D draagt bij aan de calciummetabolisme daarom werken vitamine D en K2 nauw samen. Vitamine D is dus minder effectief wanneer je tekort hebt aan vitamine K2.

Per dag zou je ongeveer 100-500 microgram van vitamine K2 moeten nemen. Het is belangrijk dat je de MK7 vorm neemt. Dit is de meest actieve vorm. Maar dit maakt deze vorm ook meteen de duurste om te kopen.

Magnesium

Normaal gesproken zou je magnesium binnen moeten krijgen door groenten in je voeding. Deze groenten nemen mineralen op vanuit de grond maar aangezien de grond arm is aan mineralen tegenwoordig kun je door alleen voeding niet genoeg magnesium binnenkrijgen.

Dit mineraal speelt een belangrijke functie in het metabolisme. Magnesium wordt namelijk in meer dan 300 lichamelijke processen gebruikt. Dus een lage magnesiumwaarde in het bloed betekent automatisch dat je minder energie hebt en vermoeid raakt.

Magnesium deficiëntie is een serieus probleem. Het kan leiden tot een verhoogde hartslag, migraine, spierkrampen, misselijkheid en uiteindelijk tot het metabole syndroom.

Een tekort aan magnesium verhoogd het risico op hart- en vaatziekten, diabetes-type-2, kanker en andere verouderingsziekten. Mensen met voldoende magnesium in hun bloed hebben 40% minder kans op hart- en vaatziekten en 50% minder kans op kanker.

Magnesium maakt je lichaam meer stressbestendig. Dus voor mensen die veel last van stress hebben is het belangrijk om magnesium supplementen te gaan slikken. En aangezien 68-80% van de Amerikaanse bevolking een tekortheeft kan ik het dus bijna iedereen aanraden. De kans is vrij groot dat je een magnesium tekort hebt zonder het te weten.

Onderzoekers raden ongeveer 600 mg magnesium per dag aan. 

Jodium

Jodium speelt een belangrijke rol bij het metabolisme. Het regelt de snelheid van het metabolisme en de lichaamstemperatuur. Het speelt dus een belangrijke rol in het aandrijven van vele lichamelijke processen. Wanneer je probeert gewicht te verliezen kan jodium je hier zeker bij helpen .

Een klein jodium tekort kan al zorgen voor gezondheidsproblemen. Zo blijkt uit onderzoek dat mensen met een tekort zich moe voelen en concentratiestoornissen hebben.

En toch blijkt nog steeds dat er veel mensen rondlopen met een jodiumtekort. Tegenwoordig wordt jodium al toegevoegd in brood en zout om de tekorten te minimaliseren.

Toch moet ik je eerlijk bekennen dat de toegevoegde hoeveelheid jodium wel erg laag ligt aangezien een kilo zout maar 65 milligram jodium bevat. Zo moet je wel 8 sneetjes brood eten om aan de hoeveelheid jodium van 200 microgram te komen.

Jodium kun je verder vinden in veel vissoorten en zuivelproducten. Als je echt een goede jodium bron wilt eten zou je zeewier kunnen proberen.

Bij het nemen van jodiumsupplementen moet je wel voorzichtig zijn. Een teveel aan jodium kan toxisch zijn. Het is dan met name schadelijk voor de schildklier. De dosis voor een jodium supplement is 200 microgram.

Selenium

Selenium is speelt een belangrijke rol bij het lichaamseigen antioxidantensysteem. Ons lichaam heeft een uitgebreid eigen antioxidantensysteem. We hebben allerlei soorten eiwitten die vrije radicalen opruimen. Vrije radicalen zijn giftige stoffen die gevormd zijn in ons lichaam en onze cellen kunnen beschadigen.

Eén van de redenen waarom de antioxidanten verkrijgbaar als supplementen niet goed werken en weinig invloed hebben op de levensduur is omdat ze in het niet vallen bij ons lichaamseigen antioxidantensysteem. Supplementen kunnen er zelfs voor zorgen dat het lichaamseigen antioxidantensysteem verzwakt, zodat we vatbaarder zijn voor schade van de vrije radicalen.

De superman van het zuiveren van je lichaam

Door selenium in te nemen wordt het lichaamseigen antioxidantensysteem verstrekt en kunnen de vrije radicalen beter opgeruimd worden. Selenium is daarnaast ook nog belangrijk voor het immuunsysteem. Veel eiwitten in het immuunsysteem hebben selenium nodig om goed te functioneren. Selenium verhindert namelijk de mutatie van virussen. Zo verhindert selenium:

  • Het virus dat hartproblemen kan veroorzaken
  • Het virus dat hepatitis B- en C-virus, dat leverfalen en leverkanker kan veroozaken
  • Het aids virus

Personen die selenium supplementen kregen hadden de helft minder kans om te sterven aan kanker. Daarnaast bleek dat ze 63% minder kans op prostaatkanker, 58% minder kans op darmkanker en 46% minder kans op longkanker hadden.

Je zou minstens 75 microgram selenium per dag moeten nuttigen, echter komen veel mensen hier niet aan. De voornaamste reden hiervoor is dat er in de Europese bodem weinig selenium zit. Volgens sommige onderzoekers is zelfs deze 75 microgram niet genoeg maar heb je 100 microgram nodig.

Het antikanker- en immuun stimulerend effect doet zich pas voor bij een dosis van 200 microgram selenium.. De maximale dosis is vastgesteld op 400 microgram per dag anders is het middel snel toxisch. 

Koper

Koper is nodig voor een goede hart- en bloedvat functie, daarnaast is het belangrijk voor een goede afweer, energie, bloedstolling en zuurstoftransport

Tegenwoordig kun je nog wel veel koper vinden in runderlever. Je kan dit eten om aan de hoeveelheid koper te komen die je nodig hebt. Daarnaast kun je aardig wat koper vinden in cacao, cashewnoten en kreeft. Als je denkt dat je nu gelijk een reep chocolade kan opeten heb je het mis. Het moet wel pure chocolade zijn en hou het bij twee blokjes. De dagelijkse hoeveelheid koper wisselt nog al in wetenschappelijk onderzoek. Daarom kan je het beste maar 1 mg koper per dag nemen.

Zink

Als laatst hebben we zink. Dit mineraal is net zo belangrijk als zijn voorgangers omdat het bij vele processen betrokken is. En helaas is het bij zink ook zo dat je het bijna niet uit je voeding kan krijgen.

Hoewel zink gebruikt kan worden om de aanmaak van testosteron e verhogen , is het vooral betrokken bij de hersenen. Het is ook één van de vitamines en mineralen voor sporters die niet mag ontbreken in hun dieet. Het vermindert namelijk ook de kans op spierkrampen.

Ook blijkt uit onderzoek dat kinderen met ADHD rustiger worden door zink supplement. Daarnaast blijkt zink ook mensen uit een depressie te helpen. Zo is uit een onderzoek gebleken dat depressieve mensen met ernstig overgewicht minder last hadden van hun depressie na het krijgen van zink.

Om de bovenstaande effecten te ervaren, hoef je maar 25 mg zink tabletten per dag in te nemen