Sattva Duinkerken 62, 3771CZ, Barneveld +31 (0)6 - 54 94 5208 info@sattvapraktijk.nl https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png
Sattva
Waar moet je op letten als je zonnebrand koopt? Welke producten zijn het beste? Lees hier kort en bondig alle ins en outs. Laat nou de zomer maar komen!
2019-05-22 14:40:17 Sattva https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png www.sattvapraktijk.nl

Welke zonnebrand is de beste

vrijdag 12 april 2019
Welke zonnebrand is de beste

Zodra de zon begint te schijnen worden we gewaarschuwd dat we ons goed in moeten smeren. Maar inmiddels is bekend dat veel soorten zonnebrand door alle chemische toevoegingen zelf ook niet veilig zijn, en zelfs kankerverwekkend! Dus ik ben op onderzoek uitgegaan. Het schijnt zelfs zo te zijn dat 15 tot 30 minuten (afhankelijk of je snel verbrand) in de zon zitten zonder bescherming gezond is! Je krijgt dan ook in ieder geval  je Vitamine D binnen via de huid.

Geen chemische toevoegingen

Wat blijkt is dat veel chemische toevoegingen je hormoonhuishouding verstoren. Daarbij kunnen onder invloed van warmte en zon stoffen veranderen, net zoals plastic flessen die door weekmakers oplossen. Ook moet je goed beschermt worden tegen UV-straling en voorkomen dat het niet leidt tot huidallergieën.

Wees ook alert op reclame die gemaakt wordt voor zonnebrand ‘op biologische basis’ of ‘met natuurlijke ingrediënten’, of ‘zonder nanodeeltjes’. Deze zijn vaak niet natuurlijk.  De EWG (Environmental Working Group) is een non-profit en een onafhankelijke organisatie uit de VS die producten onderzoekt ter verbetering van onze gezondheid en leefmilieu. Zij adviseren de volgende chemische ingrediënten te weren die in veel soorten zonnebrand zitten: Avobenzone, Ethylhexyl salicylate, Homosalate (ook bekend onder de namen Homomenthyl salicyate, HMS, HS; 3,3,5-trimethyl-cyclohexyl-salicylate), Octinoxate, Octisalate en Oxybenzone.

Het gaat erom om een zonnebrand te gebruiken met minerale filters, zoals zinkoxide en titaniumdiocide.

Minerale filters, gebaseerd op zinkoxide, zijn toch veiliger en effectiever v.w.b. zonnefilters tegen zowel UVA- als UVB- licht.

Het verschil tussen UVA en UVB

Er zijn meerdere soorten ultraviolet licht. De meeste daarvan komen niet door de ozonlaag heen en kunnen dus geen kwaad. Hier op de grond hebben we vooral te maken met UVA en UVB.

UVB stimuleert de huid om vitamine D aan te maken. Bij mensen met een donkerdere huid duurt dat drie tot zes keer langer. Dat is de positieve kant van UVB-straling.

De negatieve kant is dat te veel UVB kan leiden tot verbranden, DNA-schade en huidkanker. Een beperkte hoeveelheid DNA-schade door UVB leidt tot reparatie en een hogere melanineproductie, waardoor de huid bruin wordt.

Tot wel 95 procent van de ultraviolette straling die het aardoppervlak bereikt, is UVA-straling. UVA verbrandt de huid niet, daarom is er lang gedacht dat het minder schadelijk is. De meeste UV-filters zijn dan ook UVB-filters. Inmiddels is echter duidelijk dat UVA-straling diep in de huid doordringt, waar het schadelijke chemische reacties opstart die weer tot DNA-schade kunnen leiden.

UVA-stralen gaan ook door glas heen; er zijn zelfs theorieën dat UVA de oorzaak zou kunnen zijn van de stijging van het aantal gevallen van melanoom bij mensen die binnenshuis werken. UVA draagt ook bij aan de huidveroudering en onderdrukt de afweer van het gehele lichaam. Titaandioxide en zinkoxide houden zowel UVA als UVB tegen.

Geen nanodeeltjes 

Echter zinkoxide laat een flinke witte waas achter op het lichaam en smeert vaak ook niet lekker uit. Daarom hebben fabrikanten hier iets op gevonden. Ze hebben de moleculen verkleint tot nanodeeltjes.  Maar zonnebrandcrème mag niet worden opgenomen in je huid, maar het moet op de huid blijven liggen. Want studies tonen aan dat de absorptie van nanodeeltjes ook tot negatieve gezondheidseffecten kunnen leiden.  Sommige fabrikanten claimen echter nano-vrije zonnebrand op de markt te brengen maar vaak is dit niet helemaal waar. Daarbij is het zo dat hoe kleiner de deeltjes, hoe beter de UVB-bescherming maar hoe slechter de UVA-bescherming.  

Geen Vitamine A – Retinylpalmitaat

Want deze vorm van Vitamine A schijnt ook schadelijk te zijn voor de huid en kan huidkanker en huidletsel veroorzaken. Daarbij is dagelijks gebruik hiervan door zwangere vrouwen ook giftig voor de ontwikkeling van de baby. Het wordt geassocieerd met zwelling van de hersenen, ontwikkelingsstoornissen, cellulaire veranderingen en orgaan toxiciteit.

Geen Parabenen

Parabenen worden gebruikt als conserveermiddel en zit in heel veel producten, dus ook in zonnebrandproducten. Het schijnen gevaarlijke hormoonverstoorders te zijn.

Geen Kokosolie?

De berichten hierover zijn tegenstrijdig. De één beweerd dat kokosolie totaal geen bescherming geeft en de ander beweerd, naar aanleiding van een onderzoek, dat het een bescherming geeft van een SPF van rond de 8. Daarbij zitten er natuurlijk ook vitaminen, mineralen, antioxidanten en essentiële oliën in. Zelf heb ik vaak gezond met kokosolie. Dit ging vaak zonder probleem, tenzij ik erg lang in de zon lag.

Welke zonnebrand is de beste?

Tenslotte wil je natuurlijk weten welke zonnebrand nu eigenlijk de beste is. Ik heb zelf gekozen voor  Lovea, die erg goed uitsmeert en ook heerlijk ruikt. Laat de zomer nu maar komen!