Sattva Duinkerken 62, 3771CZ, Barneveld +31 (0)6 - 54 94 5208 info@sattvapraktijk.nl https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png
Sattva
Wat is hoogsensitiviteit en hoe kan je deze gevoeligheid omzetten in een positieve levenswijze.
2019-05-29 21:47:46 Sattva https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png www.sattvapraktijk.nl

Hoogsensitiviteit - een uitdaging met voordelen

woensdag 22 mei 2019
Hoogsensitiviteit - een uitdaging met voordelen

Sinds een aantal jaren weet ik dat ik hoogsensitief ben. Ik ben er niet zo’n voorstander van om mensen in hokjes in te delen, maar soms is het wel handig om jezelf en de ander wat beter te begrijpen. Ook een aantal van mijn cliënten zijn hoogsensitief. Zo’n 20% van de mensen schijnt hoogsensitief te zijn.

Als je hoogsensitief bent heb je meer moeite dingen te verwerken omdat deze harder binnenkomen. Maar je hebt vaak ook meer talenten en kwaliteiten die in je voordeel werken. Tegenover de nadelen die je soms ondervindt, kan je vaak ook weer profiteren van de voordelen.

Gevoelig – sterke intuïtie

Ten eerste ben je gevoeliger dan de meeste mensen, waardoor je gauw overprikkeld bent. Je kan je dingen snel aantrekken, maar je kan je ook goed inleven in andere mensen. Daarbij loop je het risico dat je moeite hebt om bij jezelf te blijven. Je bent als het ware een spons of kameleon. Maar daarbij heb je ook snel inzicht in zaken, waardoor je gauw weet wat je aan de ander hebt of wat je moet doen, wat het beste is voor je.

Gauw vermoeid - creativiteit

Je hebt behoefte om jezelf af en toe even terug te trekken omdat je rust nodig hebt.  Ik zeg dan altijd dat mijn zandloper leeg is en heb dan tijd nodig om jezelf weer op te laden. Ik doe dan wat yogaoefeningen of maak tijd vrij om te mediteren om te resetten. Van nature zijn HSP'ers vaak ook creatief en creativiteit is voor mij dan ook een uitlaatklep. Een manier waardoor ik mij heerlijk kan ontspannen is door middel van tekenen, schilderen, muziek luisteren en schrijven.

Neiging tot piekeren – spiritualiteit

Je denkt vaak diep over de dingen na. Je houdt je bezig wat de diepere betekenis van het leven is. Hierdoor kan je veel in je hoofd zitten. Vaak ben je idealistisch en streef je naar een betere wereld met meer rechtvaardigheid. Maar niet alleen het welzijn van de mensen houdt je bezig, ook de natuur gaat je aan het hart. Aangezien we in een roerige tijd leven, kan het zijn dat je je de dingen teveel aantrekt. Dit was voorheen zeker mijn valkuil, waardoor ik depressieve gedachtes kon hebben. De kunst is om dit om te kunnen zetten en hier praktisch iets mee te doen. Door bijvoorbeeld een natuurorganisatie ondersteunen, iets doen aan vluchtelingenhulp o.i.d.

Gauw geraakt - rijk innerlijk leven

Dingen kunnen je gauw teveel worden, je raakt snel overstuur. Je vind het leven vaak hard en kan moeite hebben te accepteren dat de dingen zijn zoals ze zijn. Dan kan je last hebben van stemmingswisselingen. Je kan diep geroerd raken zowel in negatieve als in positieve zin. Verschillende kunstvormen kunnen je enorm inspireren en de schoonheid van de natuur kan je enorm ontroeren.

Wil je meer weten of jij ook hoogsensitief bent en hoe je hiermee om kunt gaan dan kan je kijken op de website van psycholoog Femke de Gijs. Je kan een gratis test doen om te kijken of je hoogsensitief bent en krijgt ook allerlei tips hoe je hiermee om kunt gaan.

Kijk op haar websitevoor meer info: https://femkedegrijs.com/hooggevoeligheid-test-aron/