2019-09-03 00:00:00
2019-09-03 15:39:00
Sattva
Sattva
https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png
www.sattvapraktijk.nl
Intermittent fasting – de voor- en nadelen op een rijtje
dinsdag 3 september 2019

Intermittent fasting – de voor- en nadelen op een rijtje
Wat is intermittent fasting?
Al enige tijd loop ik rond met het plan om wat af te vallen Alhoewel een koolhydraatarm dieet ook trendy is, ben ik er geen voorstander van omdat ik het ook onpraktisch vind. In plaats van brood te eten tijdens de lunch moet ik overgaan op salades of een soepje. Dit kost tijd en is ook duurder en niet altijd handig voor als ik onderweg ben. En je mag geen pasta meer, geen rijst en aardappelen pffff… hou op, veel te ingewikkeld.
Intermittent fasting is een methode die ik wel in kan passen in mijn leven. Dit is een methode om afwisselend minder te eten. Dit kan variëren van een deel van de dag niet of minder te eten (periodiek vasten). De meest gebruikte methode is 16/8. Dus 16 uur niet eten en daarna eet je maaltijden binnen 8 uur. Sommige kiezen voor One Meal A Day (OMAD) en anderen om 1 of 2 dagen per week niet te eten of zelfs om de dag vasten. Er zijn dus veel variaties mogelijk. Als Intermittent Fasting je aanspreekt moet je voor jezelf uitproberen wat voor jou het beste werkt.
Ikzelf ben in het weekend vaak fysiek niet zo actief en heb soms eigenlijk helemaal niet zo’n honger. Ik eet dan eigenlijk omdat het een gewoontepatroon is. Het voelt voor mij daarom ook vrij natuurlijk om een dagje niet te eten of om een maaltijd over te slaan. Bijvoorbeeld niet ontbijten maar een lichte lunch met wat fruit (niet teveel want anders krijg je teveel suiker/koolhydraten binnen). En ’s avonds een soepje van diverse soorten groenten.
Voordelen
- Je valt af. Je kan afvallen als je minder calorieën binnenkrijgt dan je verbruikt. Natuurlijk heb je met om de dag vasten het grootste resultaat. Door te vasten maakt je lichaam veel groeihormonen (stimuleert de vetverbranding) en noradrenaline (opwekkende werking en versnelt de stofwisseling) aan en minder insuline (vetverbranding en meer energie).
- Je wordt mentaal sterker. Je leert door middel van discipline je te beheersen.
- Je voelt je energieker. Je wordt bewuster van je eet en eet daardoor ook gezonder. Minder (slechte) calorieën geven je lichaam een boost.
- Voorkomt diabetes type 2. Door te vasten blijft het insulinehormoon in je lichaam laag en maak je je lichaam gevoeliger voor insuline.
- Het voorkomt hart- en vaatziekten: het verlaagt het slechte LDL-cholesterol, het verlaagt schadelijke triglyceriden in het bloed, het verlaagt de bloeddruk.
- Verlaagt het risico op kanker. (Dit is nog niet aangetoond bij mensen maar wel bij dierenstudies.)
- Minder ontstekingen.
- Vertraagt de veroudering. Tijdens het vasten worden schadelijke stoffen opgeruimd. Hierdoor ontstaat er vermindering van rimpels, een dunne huid en pigmentvlekken.
- Je leeft langer. De organen verouderen minder snel. (Nog niet onderzocht bij mensen maar dierenstudies toonden aan dat ratten 83% langer leefden.)
Nadelen
- Tekort aan voedingsstoffen. Doordat je minder eet kan je het risico lopen minder voedingsstoffen (vitamines/mineralen) binnen te krijgen. Daarom kies ik er wel voor om als ik een maaltijd over sla, fruit en groenten te eten. Dit doe ik door middel van een smoothie of een soepje.
- Bij intensief sporten kan het zijn dat je niet genoeg energie hebt omdat je minder eet.
- Bij medicatie moet je ook oppassen en kan je beter met je huisarts overleggen of dit goed voor je is.
- Als je zwanger bent of borstvoeding geeft, dan is deze methode af te raden.
- Zeker niet doen als je als je al ondergewicht hebt.
Eventuele ongemakken:
- Duizeligheid
- Hoofdpijn
- Verstoorde hormoonbalans
- Trage stofwisseling
- Spijsverteringsproblemen
- Extreme honger
Zorg dat je wel voldoende water of natuurlijke thee drinkt, dan verdwijnen deze ongemakken vaak vanzelf. Maar hou het leuk, het moet geen lijdensweg worden. En hé, een beetje honger is goed voor een mens. Dan leer je je eten ook weer meer te waarderen.