Sattva Duinkerken 62, 3771CZ, Barneveld +31 (0)6 - 54 94 5208 info@sattvapraktijk.nl https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png
Sattva
Non-dualiteit betekent dat het leven bestaat uit tegenstellingen. Deze leer heet Advaita Vedanta en houdt in dat je het leven omarmt in al z’n facetten.
2020-02-25 11:24:34 Sattva https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png www.sattvapraktijk.nl

Wat is non-dualiteit?

zondag 1 december 2019
Wat is non-dualiteit?

Wat is non-dualiteit?

Non-dualiteit betekent dat het leven bestaat uit tegenstellingen. Zoals dag – nacht, donker – licht, groot – klein, goed – slecht etc. Deze leer komt uit India en heet Advaita Vedanta. Deze leer houdt in dat je het leven omarmt in al z’n facetten, negatief en positief.

Wij zijn geneigd om pijn te vermijden en willen graag gelukkig zijn. Ik ben zelf dol op zelfhulpboeken. Ik wil toch ook graag het idee hebben dat ik zelf mijn leven voor een deel kan bepalen. Op zich niets mis mee om het leven leuker te maken. Als je maar niet denkt dat je het leven helemaal onder controle krijgt hiermee. Er doen zich altijd omstandigheden voor waardoor dingen anders lopen dan je had gewild. Het leven is niet maakbaar, zoals wij altijd geneigd zijn om te denken. Ikzelf noem het een keuzeloos bewustzijn. Dat wil zeggen dat je het leven zoveel mogelijk accepteert zoals het zich voor doet.

"There’s a crack in everything, that’s how the light gets in." - Leonard Cohen

Echter uit iets negatiefs valt vaak ook iets positiefs te halen. Als andere mensen je afwijzen, is het de kunst om van jezelf te houden. Problemen kan je zien als een uitdaging om in je kracht te komen. Als dingen niet lopen zoals je zou willen moet je je overgeven aan de situatie. Het is wat het is.

"Een mens is een deel van het geheel, soms wel ‘Universum’ genoemd. Het deel is echter in een bepaalde manier beperkt in tijd en ruimte. Hij ervaart zichzelf, zijn gedachten en gevoelens als iets dat gescheiden is van de rest – een soort optische illusie van zijn zelfbewustzijn. Dit waanidee is voor ons een soort gevangenis, die ons beperkt tot onze persoonlijke verlangens en tot het geven van genegenheid aan slechts een paar personen die het dichtst bij ons staan.
Het moet onze taak zijn om ons uit deze gevangenis te bevrijden door onze cirkel van compassie te verbreden zodat we alle levende wezens en de hele natuur in haar schoonheid omarmen. Niemand is in staat om dit volledig te bereiken, maar het streven naar een dergelijke prestatie is op zich een deel van de bevrijding." - Albert Einstein

Alles is ook verbonden met elkaar. Dus als je een ander pijn doet, doe je jezelf pijn. Alles is één. Je oordeelt steeds minder. Hierdoor ontstaat meer compassie en liefde. 

Op deze website vind je een paar leuke korte filmpjes en meer informatie over non-dualiteit.

En hieronder kun je de langere film 'Alles over niets' bekijken. 'Alles over niets' is een film van Nederlandse makelij en nodigt je uit de dagelijkse ratrace los te laten door een geheel andere zienswijze op het leven. Deze eeuwenoude filosofie uit India heet non-dualiteit en is omarmd door o.a. Albert Einstein, Eckhart Tolle en Ramana Maharshi. Wanneer je wordt geraakt door het inzicht, kan alles in je leven ingrijpend veranderen... terwijl daar niets voor hoeft te veranderen.