Sattva Duinkerken 62, 3771CZ, Barneveld +31 (0)6 - 54 94 5208 info@sattvapraktijk.nl https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png
Sattva
Wat kan je doen tegen muggenoverlast en hoe behandel je muggenbeten.
2017-10-04 12:10:54 Sattva https://www.sattvapraktijk.nl/_db/style/logo.png www.sattvapraktijk.nl

8 tips tegen muggenoverlast

donderdag 1 juni 2017
8 tips tegen muggenoverlast

8 tips tegen muggenoverlast

Uit een enquête gehouden door Wageningen Universiteit blijkt dat een huis gemiddeld vier mogelijke kraamkamers voor muggen heeft. Het zijn waarschijnlijk vooral de muggen die uit deze kraamkamers komen die nachtelijke overlast veroorzaken. Het gaat vooral om een met water gevulde regenton, vijver, vogelbadje, verstopte dakgoot, emmer, gieter of sloot achter het huis. Ondanks het feit dat vijvers mogelijke broedplaatsen zijn voor muggen, blijkt dat mensen die een of meer vijvers hebben niet meer overlast ervaren dan mensen die geen vijver hebben. 

Wat niet werkt

In tegenstelling tot wat iedereen denkt worden muggen niet aangetrokken door licht. Een elektronische lamp als lokker en doder werkt dus niet. Muggen komen af op lichaamsgeur en warmte. Ook apparaatjes met (ultra)geluid zijn waardeloos.

Tips om muggen te voorkomen

  1. Vermijd stilstaand water vlakbij huis: overal waar watereen week tot 14 dagen in kan blijven staan, kunnen muggenlarven tot ontwikkeling te komen. Vervang of leeg stilstaand water in alle mogelijke containers, bijvoorbeeld vogelbadjes, rubber banden, dakgoten.
  2. Dek een regenton en dergelijk af met een deksel.
  3. Zet vissen op de vijver of installeer een fontein: muggenlarven houden niet van dat gespetter. Ook kikkers en salamanders jagen op de muggen en hun larven. Zorg voor voldoende vijverbeplanting, zodat de vijver aantrekkelijk is voor deze muggenjagers.
  4. Ook binnenshuis kan stilstaand water voorkomen waar muggen zich kunnen voortplanten. Denk daarbij aan kruipruimten, kelders en afvoerputjes. Zorg dat het water weg kan, of gebruik insectengaas om de muggen buiten te houden.
  5. Breng horrengaas aan voor ramen en deuren. Ook verluchtingsgaten en de openingen voor airconditioning moeten afgeschermd worden met gaas. Koop een klamboe.
  6. Airconditioning vermindert het agressieve gedrag van de muggen, maar weerhoudt ze niet altijd om te steken. Maar een ventilator op de hoogste stand helpt vooral omdat de mug niet gen de sterke luchtstroom kan en wegwaait.
  7. Etherische oliën van kruidnagel, lavendel, pepermunt, citronella of citroeneucalyptus kunnen muggen op afstand houden.
  8. De vliegenmepper werkt altijd en daarbij is de elektrische vliegenmepper efficiënter dan de klassieke mepper: je verplaatst er namelijk minder lucht mee waardoor je eerder raak mept.

Jeukende muggenbeten behandelen

Ondanks alle voorzorgsmaatregelen toch gestoken? Behandel dan je jeukende muggenbeten met een natuurlijke zalf. Crème Bioforce van A. Vogel werkt bij verschillende huidproblemen en heeft ook bij muggenbeten een verzachtende werking. Ook Arnica forte crème verzorgt beschadigde huid en vermindert de roodheid en zwelling.